Dit kost het om een laadpaal bij jou thuis te installeren

Met de groeiende populariteit van milieuvriendelijk vervoer stappen steeds meer mensen over op een elektrische auto. Een goede keuze. Maar natuurlijk moet jouw nieuwe auto dan wel eenvoudig en snel op te laden zijn. Nederland is een van de koplopers van Europa als het gaat over publiek toegankelijke laadpalen, maar veel ev-eigenaren vinden het toch prettig om de auto gewoon voor de deur te kunnen opladen. In dit artikel bekijken we hoeveel het kost om een laadpaal voor je elektrische auto bij jou thuis te laten installeren en hoe het installatieproces verloopt.

kosten laadpaal thuis

De kosten van een laadpaalinstallatie

In de meeste gevallen liggen de totale kosten voor het installeren van een laadpaal voor je elektrische auto tussen de 500 en 2000 euro. De kosten van het installeren van een laadpaal kunnen echter variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Natuurlijk verzorgen wij ook het leasen van de laadpaal waarbij je na aflossing eigenaar bent van de laadpaal.

De belangrijkste kostencomponenten zijn:

  • Type laadpaal: Er zijn verschillende soorten laadpalen op de markt, variërend van basisniveau tot geavanceerde smart-laadpalen. Slimme laadpalen bieden extra functies, zoals het plannen van laadtijden en het monitoren van laadgegevens. Over het algemeen zijn slimme laadpalen duurder dan basisniveau laadpalen.
  • Laadvermogen: Het laadvermogen van een laadpaal heeft ook invloed op de kosten. Een laadpaal met een hoger laadvermogen kan sneller opladen, maar meestal zijn de installatiekosten dan een stuk hoger vanwege de vereiste elektrische aanpassingen.
  • Elektrische voorziening: Als je thuis niet beschikt over voldoende elektrische capaciteit om de laadpaal te ondersteunen, kunnen er extra kosten zijn om het elektriciteitsnetwerk te upgraden.
  • Installatiebedrijf: De prijzen van installatiebedrijven kunnen variëren, dus het is verstandig om meerdere offertes aan te vragen om de beste prijs te krijgen.

Het installatieproces

Voor het installeren van een laadpaal voor je elektrische auto moet je rekening houden met de volgende stappen:

Lokaliseren van de juiste locatie
De eerste stap is het bepalen van de beste locatie voor de laadpaal. Het is belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de afstand tot je parkeerplaats, de beschikbaarheid van een elektriciteitsaansluiting en eventuele toekomstige uitbreidingsmogelijkheden.

Elektrische inspectie
Voordat de installatie begint, moet een gekwalificeerde elektricien een inspectie van je elektrische systeem uitvoeren om te bepalen of het geschikt is voor het opladen van een elektrische auto. Indien nodig kunnen er upgrades aan het elektriciteitsnetwerk worden gedaan.

Installatie van de laadpaal
Na het voorbereidende werk zal een team van professionele installateurs de laadpaal op de gekozen locatie plaatsen en aansluiten op het elektriciteitsnetwerk.

Testen en inbedrijfstelling: Na de installatie wordt de laadpaal getest om ervoor te zorgen dat alles naar behoren werkt en veilig is.

Onderhoud en nazorg
Zodra de laadpaal operationeel is, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om ervoor te zorgen dat deze optimaal blijft werken. Veel installatiebedrijven bieden ook een garantieperiode en klantenservice voor eventuele problemen.

Totale duur van de installatie

Over het algemeen kun je verwachten dat de totale installatietijd voor een laadpaal voor je elektrische auto tussen de twee en vijf dagen ligt, afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Het is belangrijk om samen te werken met een professioneel installatiebedrijf dat ervaring heeft met het installeren van laadpalen om ervoor te zorgen dat het proces soepel verloopt en aan alle veiligheidsvoorschriften wordt voldaan.

Het is de investering zeker waard

Het hebben van een eigen laadpaal bij je thuis biedt gemak en zorgt ervoor dat je altijd met een volle batterij kunt vertrekken. Hoewel de initiële kosten voor installatie kunnen variëren, wegen de voordelen van elektrisch rijden op de lange termijn zwaarder. Voor de meeste mensen is het investeren in een laadpaal een verstandige beslissing, vooral als je van plan bent om je elektrische auto langdurig te gebruiken.

Wil je advies over elektrisch rijden én zoek je een leasecontract dat bij jou past? Neem direct even contact op met een van onze medewerkers!

Stel je vraag per mail

Of bel ons op 072 – 567 1336