veranderingen prinsjesdag 2022

Prinsjesdag 2022, wat verandert er?

Op 20 september 2022 was het Prinsjesdag. Op deze dag wordt de door het kabinet opgestelde begroting gepresenteerd. In deze begroting staat hoeveel geld de regering krijgt en uitgeeft, en waaraan het uitgegeven wordt. Dit zijn voorstellen die binnen het Belastingplan 2023 vallen. Deze moeten dus eerst nog door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd voordat ze per 1 januari 2023 in zullen gaan.

Er worden in de begroting ook een aantal zaken benoemd die belangrijk zijn voor de automotive branche. Wil u hier meer over weten, en weten welk effect dit heeft op de branche in 2023 (en daarna)? Lees dan snel verder!

Prinsjesdag veranderingen voor automotive

Dat er zaken gaan veranderen is een gegeven. Maar wat voor impact heeft dit voor uw situatie? Dit zetten wij hieronder voor u uiteen.

Minder bijtelling privé kilometers

Als zakelijke rijder betaalt u vanaf 2023 iets minder bijtelling voor de privé kilometers die u rijdt met uw leaseauto. De bijtelling gaat van 37,07% naar 36,93%, 0,14% voordeel! Let op: deze verlaging gaat tot een bedrag van €73.071.

Meer bijtelling voor elektrische auto’s

De bijtelling van elektrische auto’s blijft per 1 januari 16%. Echter betaalt u momenteel 16% over de eerste €35.000,- van de cataloguswaarde en per 2023 16% over de eerste €30.000,- van de cataloguswaarde. Voor alles boven de genoemde bedragen betaalt u een bijtelling van 22%. Deze staffels waren echter al eerder gecommuniceerd.

Verlaging van accijns belasting op brandstof

Goed nieuws, de verlaging die vanaf 1 april 2022 is ingegaan blijft. Het betreft de verlaging op benzine, diesel en LPG. De verlaging was een middel om de stijging in de energieprijzen (deels) te compenseren. De verlaging houdt tot eind juni 2023 aan, daarna zullen de tarieven weer langzaam stijgen.

 • Benzine accijns
  • Is nu tot en met eind juni 2023 €0,651
  • Is vanaf 1 juli 2023 €0,789
  • Is zonder verlaging: €0,876
 • Diesel accijns
  • Is tot en met eind juni 2023 €0,417
  • Is vanaf 1 juli 2023 €0,516
  • Is zonder verlaging: €0,572
 • LPG accijns
  • Is tot en met eind juni 2023 €0,154
  • Is vanaf 1 juli 2023 €0,186
  • Is zonder verlaging: €0,207
Pure Lease Alkmaar

Goedkoper laden

De overheid heeft een prijsplafond ingesteld voor energiekosten. Dit zorgt ervoor dat de kosten van het thuis opladen van uw elektrische auto niet meer ongecontroleerd omhoog schieten. Hier is wel een maximum aan verbonden, mocht u boven het prijsplafond komen betaalt u de marktprijs voor de gebruikte stroom.

Meer laadplekken

De infrastructuur voor energietransitie moet verbeterd worden om het wegverkeer te verduurzamen. Dit betekent dat het aantal laadstations en laadpalen flink stijgt. Dit stimuleert ook weer het gebruik van elektrische auto’s.

BPM op bestelauto’s voor ondernemers

Ondernemers die vanaf 2025 een bestelauto aanschaffen, gaan belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) betalen. Hoeveel BPM u betaalt hangt af van de uitstoot van de auto. Daarnaast stijgt de motorrijtuigenbelasting (MRB) op bestelauto’s per 2025 met 15%. Per 2026 stijgt deze opnieuw met 6,96%. De overheid verwacht hier positieve effecten van te zien, enerzijds door meer belastinginkomsten te genereren, en anderzijds door zo de aankoop van emissievrije of zuinige bestelauto’s te stimuleren.

Verbetering van de wegen

Er is bekend gemaakt dat er 900 miljoen euro wordt vrijgemaakt om woonwijken beter bereikbaar te maken. Zo worden wegen verbreed en extra bruggen en rotondes aangelegd. Daarnaast wordt er 4 miljard euro vrijgemaakt in het onderhoud van onder andere de bestaande wegen. Ten slotte komt er 25 miljoen euro vrij om N-wegen te verbeteren en veiliger te maken. Kortom, als autorijder kunt u profiteren van meer, betere en veiligere wegen.

Conclusie

In de Prinsjesdag 2022 begroting worden een aantal zaken benoemd die impact hebben op de automotive branche. Uiteraard heeft niet elke aanpassing of verlenging van de maatregelen impact op elke weggebruiker.

 • Als zakelijke rijder gaat u minder bijtelling betalen over privékilometers.
 • Als u een bestelauto rijdt, gaat u per 2025 BPM betalen voor uw bestelauto. Ook zult u meer MRB gaan betalen per 2025.
 • Rijdt u in een brandstof auto? Dan heeft u voordeel van de verlaging van de accijns belasting op brandstof.
 • Rijdt u in een elektrische auto? Dan gaat u meer bijtelling betalen over het eerste bedrag van de cataloguswaarde. Een voordeel voor u is wel dat er een prijsplafond voor uw energiekosten thuis is ingesteld.
 • U zal in de toekomst profiteren van meer, betere en veiligere wegen..

Leasen bij Pure Lease

Bent u benieuwd wat de lease mogelijkheden zijn bij Pure Lease? Wij hebben een breed aanbod elektrische, hybride en brandstof auto’s waar de nieuwe maatregelen op van toepassing zijn. Daarbij bieden we verschillende leasevormen aan. Zo bieden wij Full Operational Lease  aan, de meest ontzorgende leasevorm. Of kunt u kiezen voor Shortlease , als u tijdelijk een auto nodig heeft voor zakelijk gebruik. Ook kunt u nieuwe bedrijfswagens bij ons leasen. Als u langer dan 12 maanden leaset kunt u zelf uw zakelijke leaseauto samenstellen, geheel naar uw eigen zakelijke wensen.

Wilt u zakelijk een auto leasen, maar weet u nog niet welke zakelijke leasevorm het beste bij u past? Lees dan onze blog over de verschillende leasevormen. Of weet u nog niet of u elektrisch, hybride of op brandstof wilt rijden? Neem dan contact met ons op, we bespreken graag de mogelijkheden in een persoonlijk gesprek.