Pure Lease
elektrische leaseauto

De automotive branche is in rap tempo aan het veranderen. Elektrische auto’s worden steeds populairder, waaronder ook het zakelijk leasen van elektrische auto’s. 

Voor bedrijven kan het een hele overgang zijn om over te stappen op elektrisch rijden. Veel regelen, gedoe en hoge kosten. Of valt dat eigenlijk wel mee? In dit artikel bespreken we waarom overstappen op elektrische leaseauto’s een goed idee is en hoe het je als werkgever aantrekkelijk maakt voor werknemers.

Voordelen van zakelijk elektrisch rijden 

Zakelijk elektrisch rijden brengt verschillende voordelen met zich mee. Deze gaan verder dan alleen duurzaamheid. Het heeft directe voordelen voor het bedrijf en de werknemers.

Waarom elektrisch leasen interessant is voor jouw bedrijf en je werknemers

Aantrekkelijk tarief

Een elektrische leaseauto is met lagere maandelijkse kosten over het algemeen voordeliger dan een brandstofauto. Binnen het leasebudget, dat wordt aangeduid als het ‘normleasebedrag’, zit ook de brandstof inbegrepen. Bij een elektrische leaseauto heb je deze kosten uiteraard niet. Hoewel de aanschafprijs van een elektrische auto doorgaans hoger is, wegen de lagere gebruikskosten over de gehele leaseperiode op tegen dit verschil.

Aantrekkelijker imago 

Het hebben van een elektrisch wagenpark is niet alleen goed voor het milieu, maar het helpt ook om je bedrijf te positioneren als milieubewust, kostenefficiënt en maatschappelijk verantwoord. Dat groene imago is niet alleen aantrekkelijk voor potentiële klanten en investeerders, maar ook voor nieuwe werknemers. Zeker de nieuwe generaties letten hierop bij de keuze voor een werkgever. Om deze generatie personeel aan te trekken, helpt het aanbieden van een elektrische leaseauto.

Stiller en meer comfort

Over het algemeen zijn mensen die een elektrische auto rijden tevreden bestuurders. De auto’s rijden heel stil, wat fijn is voor jezelf, je passagiers en je omgeving. Ook zijn elektrische auto’s vaak wat luxer en ruimer uitgerust. Het zijn comfortabele auto’s en altijd een automaat waardoor je niet hoeft te schakelen.

Fiscale voordelen

Zakelijke elektrische rijders hoeven geen BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen) te betalen. Deze vrijstelling komt voort uit het feit dat de BPM normaal gesproken wordt berekend op basis van de CO₂-uitstoot van een voertuig. Bovendien zijn zakelijke rijders van elektrische auto’s vrijgesteld van de motorrijtuigenbelasting (mrb). Deze vrijstelling blijft in ieder geval van kracht tot 2025, waarna zakelijke elektrische rijders slechts 25% van de mrb hoeven te betalen. Lees meer over fiscale voordelen in deze blog

Zakelijke rijders die elektrisch rijden, betalen daarnaast een verlaagde bijtelling van 16% aan de Belastingdienst. Normaal gesproken is het standaardtarief voor auto’s dat op brandstof rijden 22%. De overheid is wel bezig om de bijtelling voor elektrische auto’s te verhogen. Uiteindelijk moet in 2026 de bijtelling hetzelfde zijn als voor brandstofauto’s. Wil je nog voordeel hebben van deze regeling, wacht dan niet te lang.

Verduurzamen van zakelijke kilometers

Het verduurzamen van zakelijke kilometers door de overstap naar elektrische leaseauto’s heeft verschillende positieve gevolgen:

  • Kleinere ecologische voetafdruk. Aangezien elektrische auto’s geen schadelijke uitlaatgassen uitstoten, zorgt dit voor een verkleining van de ecologische voetafdruk.
  • Veranderende wet en regelgeving. Verduurzamen van zakelijke kilometers stelt bedrijven ook in staat om te voldoen aan steeds strengere regelgeving op het gebied van emissies en duurzaamheid.
elektrisch leasen

Laadpaal voor zakelijk gebruik

Voor ondernemers zijn er diverse regelingen beschikbaar om de kosten voor de aanschaf en installatie van elektrische laadpalen te verlichten. Bedrijven hebben de mogelijkheid om een deel van de aanschaf- en installatiekosten voor zakelijke laadpunten af te schrijven, dankzij de MIA- en Vamil-regelingen. Daarnaast bestaan er in bepaalde Nederlandse gemeenten subsidies voor het plaatsen van oplaadpunten.

Het is slim om 1 of meerdere oplaadpunten, afhankelijk van het aantal werknemers met een elektrische leaseauto, te installeren op de locatie van het bedrijf. Op locatie opladen is goedkoper dan thuis of bij een snellaadpunt. Daarnaast is het voor werknemers makkelijker om hun auto tijdens werktijd op te laden.

In één keer overstappen op elektrisch rijden?

In de meeste gevallen is het niet haalbaar om onmiddellijk volledig over te schakelen op elektrische leaseauto’s voor het hele wagenpark. Tenzij toevallig alle huidige wagenparkcontracten op exact hetzelfde moment aflopen. Dit heeft alles te maken met de zogenaamde ‘vroegtijdige beëindigingskosten’ – de kosten die gepaard gaan met het beëindigen van een contract vóór de officiële einddatum. 

Om deze kosten te vermijden, is het advies om een auto pas te vervangen op het moment dat het contract daadwerkelijk verloopt. Met andere woorden, een stapsgewijze overgang van fossiele brandstof naar elektrische leaseauto’s blijkt voor de meeste bedrijven de meest kostenefficiënte optie te zijn.

Ben je geïnteresseerd in het zakelijk leasen van een elektrische auto? Bekijk dan onze mogelijkheden of neem contact op voor advies op maat.

Meer nieuws

Ontdek de nieuwe Lynk&Co 01: de stijlvolle plug-in hybride 

Ontdek de nieuwe Lynk&Co 01, een stijlvolle plug-in hybride die luxe en duurzaamheid combineert. Nu uit voorraad leverbaar. Lees verder!

Verder lezen
Lynk& Co 01 leasen

Wat zijn de verschillen tussen Polestar 1, 2 en 3

Polestar, focus op elektrificatie, heeft de autowereld veroverd met zijn opvallende ontwerpen en geavanceerde technologie.

Verder lezen
Wat zijn de verschillen tussen de Polestar 1, 2, en 3

Kleine elektrische leaseauto is een slimme keus

Is bigger always better? In dit artikel vertellen we je waarom het leasen van een compacte elektrische auto een verstandige keuze kan zijn.

Verder lezen
kleine elektrische leaseauto