Blog 1

Blog #1: Verliest u niet graag de controle? Zorg dat u de juiste banden kiest!

De winter staat weer voor de deur en de temperatuur daalt alweer flink. Een goed moment om u wat bij te brengen over banden. Wat hebben ze voor nut, wat zijn de verschillen tussen zomer- en winterbanden en waar moet je rekening mee houden?

Zomerbanden zijn tijdens de warmere maanden van het jaar de meest geschikte banden. Bij gematigde en hogere temperaturen presteren ze goed op zowel droog als nat wegdek. De rubbersamenstelling (ook wel compound genoemd) van zomerbanden is harder en bevat minder natuurrubber. Hierdoor worden ze niet zacht bij hoge temperaturen (minder slijtage) en is ook het brandstofverbruik lager. Het profiel van de zomerband zorgt voor een betrouwbare wegligging en voorkomt aquaplaning – het verschijnsel dat de band wegcontact verliest doordat er een laag water tussen de band en het wegdek ontstaat. Bovendien is het contactoppervlak met het wegdek bij zomerbanden groot, waardoor het rijgedrag subliem is en de remweg kort blijft. Tenminste, onder normale omstandigheden.

Meer tractie, meer grip

Winterbanden bieden vanaf temperaturen van 7 graden Celsius of lager meer grip dan zomerbanden. Niet alleen bij sneeuw, maar ook op een nat wegdek. En dat laatste komt in Nederland natuurlijk veelvuldig voor. Winterbanden zijn uit een andere rubbersamenstelling opgetrokken dan zomerbanden. Verder hebben winterbanden een ander profiel dat water sneller kan afvoeren en zijn ze tevens voorzien van extra lamellen. Dat zorgt op nat of glad wegdek voor meer tractie bij accelereren en meer grip bij remmen en het nemen van bochten. In veel landen zijn winterbanden verplicht, maar niet in Nederland. Desondanks is het uit veiligheidsoverwegingen niet verstandig om in de winter op uw zomerbanden door te rijden.

Vierseizoenenbanden

Naast winter- en zomerbanden zijn er ook vierseizoenenbanden of all seasonbanden. Dit type band wordt door onder andere Vredestein al langer gemaakt en is de laatste tijd sterk in opkomst. De vierseizoenenband vormt een compromis tussen de zomer- en de winterband. Onder winterse omstandigheden presteert de all seasonband beduidend beter dan een zomerband, maar wat minder dan een winterband. Zo biedt de winterband bijvoorbeeld op een besneeuwde helling nog wat meer veiligheidsreserves. In Nederland is de all seasonband uitstekend inzetbaar. Dat betekent overigens niet, dat de all seasonband niet geschikt is voor gebruik in het buitenland: als de band is voorzien van een M+S codering en een sneeuwvloksymbool (zoals bijvoorbeeld de Vredestein Quatrac vierseizoenenband) voldoet deze vierseizoenenband aan de eisen die aan winterbanden worden gesteld. Met dergelijke vierseizoenenbanden onder uw auto voldoet u dus aan een eventuele winterbandenplicht in het buitenland. Voordeel van gebruik van all seasonbanden voor u is, dat u niet meer twee keer per jaar uw banden hoeft te laten omwisselen, zoals bij gebruik van zomer- en winterbanden. Dat kost u dus geen tijd.

Wilt u meer weten over welke banden voor u het beste geschikt zijn om te allen tijde de controle over uw auto te bewaren? Neem dan contact met ons op; wij adviseren u graag. Klik hier voor meer informatie over onze winterbandenregeling.

Mark Slotemaker
Over de auteur: Mark Slotemaker

Mijn naam is Mark Slotemaker en ik ben commercieel manager bij Pure Lease. Middels dit blog houd ik u op de hoogte omtrent het laatste nieuws in lease- en autoland!