Blog #2: Elektrisch rijden – alleen fiscaal aantrekkelijk of ook praktisch?
Het zakelijk rijden van een elektrische auto is fiscaal aantrekkelijk, vooral door het lagere bijtellingspercentage dat geldt bij privé-gebruik. Toch aarzelen velen om de overstap te maken: is elektrisch rijden voor mij wel haalbaar en praktisch?
“Actieradiusangst” is daarbij een veel gehoorde term; de vraag of je wel altijd overal daar kunt komen waar je wilt – en weer terug. Dat is afhankelijk van meerdere factoren. Hoe groot is het maximale rijbereik van de auto? Waar kun je laden? En hoe snel kun je laden?
Een goede actieradadius, ook in de praktijk
Het rijbereik is per elektrische auto verschillend en hangt voor een heel groot deel af van de accucapaciteit van de auto. Door voortdurende verbeteringen aan de techniek zijn er inmiddels elektrische auto’s als de Tesla Model 3 en de Hyundai Kona die mooie actieradiuscijfers laten zien volgens de nieuwe WLTP-meetmethode – en deze mooie cijfers in de realiteit ook goed blijken te benaderen.
Denk dan aan een range van ca. 400 km op een volle accu. Dat is wellicht niet voor iedere gebruiker voldoende om aan de dagelijkse vervoersbehoefte te voldoen, maar verreweg de meeste automobilisten rijden minder kilometers per dag. Met een dergelijk rijbereik is vanuit Alkmaar een dagje shoppen in Eindhoven bijvoorbeeld makkelijk te doen, zonder onderweg bij te hoeven laden.
Snelladen
Voor dat bijladen zijn er verscheidene mogelijkheden. Het makkelijkste is natuurlijk, als er zowel thuis als op de werklocatie een oplaadmogelijkheid kan worden gerealiseerd. De batterij kan daarmee regelmatig worden opgeladen op de momenten dat de berijder thuis of aan het werk is. Wanneer gedurende de dag de actieradius moet worden verlengd, kan gebruik worden gemaakt van snellaadpalen, die op steeds meer plaatsen worden gerealiseerd. Bij een snellader kan de batterij in een korte tijd voor een groot deel worden bijgeladen; vaak is een halfuurtje aan de snellader al voldoende om genoeg stroom te laden voor het bereiken van het eindpunt van de reis. In de praktijk blijkt, dat “opladen” een iets andere manier van nadenken over de reisplanning vergt dan “bijtanken”, maar dat dit snel went, waarna de voordelen van elektrisch rijden gaan overheersen.
Enthousiast over elektrische mobiliteit
Pure Lease is enthousiast over elektrische mobiliteit. We voorzien al heel wat klanten van elektrische Tesla’s, Hyundais en Kia’s en hebben een grote order geplaatst bij Polestar voor de levering van de Polestar 2 welke naar verwachting medio 2020 leverbaar wordt. Het aanbod van elektrische auto’s wordt op dit moment gestaag uitgebreid. Zo maakt bijvoorbeeld de Volvo XC40 zijn entree op de markt, evenals elektrische versies van de nieuwe Opel Corsa en Peugeot 208. Zo is er straks voor iedere consument een geschikte elektrische auto.
Bent u benieuwd hoe Pure Lease u kan faciliteren bij een elektrische auto? Schroom niet om contact met ons op te nemen, wij informeren u graag.
Over de auteur: Mark Slotemaker
Mijn naam is Mark Slotemaker en ik ben commercieel manager bij Pure Lease. Middels dit blog houd ik u op de hoogte omtrent het laatste nieuws in lease- en autoland!