Blog #4: Bent u op de hoogte van de datahonger van autofabrikanten?

Autobezitters hebben vaak geen enkel idee wat voor eindeloze datastroom uit hun auto komt en wat voor gevolgen dit kan hebben. Bijna alles wat u vandaag de dag in uw voertuig doet, wordt of kan gemonitord worden: waar u hebt gereden, welk radiostation u luistert en hoe uw stoel is ingesteld. Uw auto kan zelfs alle telefoongesprekken, met wie en hoe lang u hebt gesproken registreren. En wanneer u uw auto verkoopt zal al deze informatie nog steeds te achterhalen zijn bij de autofabrikant, verzekeraar of het navigatiebedrijf.

Onbeperkte datahonger

De Europese waakhond voor privacy (EDPB) wil de onbeperkte datahonger van de autofabrikanten aan banden leggen. Moderne auto’s verzamelen grote hoeveelheden data, niet alleen over de motor, remmen, banden en elektrische onderdelen, maar ook over rijgedrag en locatie van de bestuurder. Gaf u bijvoorbeeld wel vaak genoeg uw richtingaanwijzer aan bij het wisselen van rijbaan? Slingerde u al enige tijd voordat er een ongeluk plaats vond? Al deze informatie kan uit de auto te herleiden zijn en zou dus tegen u gebruikt kunnen worden.

Deze data zijn ‘persoonsgegevens’, want ze zijn af te leiden naar de eigenaar van de auto. Persoonsgegevens worden beschermd door Europese privacywetgeving, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Die bescherming gaat ver. Niet alleen moet u nadrukkelijk toestemming geven voor het gebruik van de data. De fabrikant moet ook in begrijpelijke taal uitleggen waarvoor de verzamelde data wordt gebruikt. Ook vindt de EDPB (European Data Protection Board) dat automobilisten op elk moment het verzamelen van data moeten kunnen uitschakelen, en de verzamelde data wissen, zonder dat dit consequenties heeft voor het gebruik van hun auto.

Stand van de stoel

Zelfs de stand van de stoel die u kiest, creëert een gebruikersprofiel en daarmee is het een persoonsgegeven. Bovendien moet de bezitter een ‘eerlijke en vrije’ keuze hebben. Dat betekent: het verzamelen van de data moet geweigerd kunnen worden, zonder dat de auto minder goed presteert. De toezichthouder adviseert fabrikanten om hier rekening mee te houden bij het ontwerp van hun auto’s. In praktijk gebeurt soms het omgekeerde: er zijn fabrikanten, zoals Tesla, die expliciet waarschuwen dat het uitschakelen van de datafunctie problemen kan geven. De wereld op zijn kop, vindt u niet?

Smartphone

De databescherming geldt ook voor uw smartphone. Als u hem aansluit op het dashboard, moet het systeem in de auto uitdrukkelijk toestemming krijgen om de data in uw smartphone te gebruiken. Ook verzekeringen die uw rijgedrag en afgelegde afstand monitoren, vallen onder de regels van de AVG. De privacywet maakt één uitzondering voor de fabrikant. Geanonimiseerde data, die niet is te herleiden tot een individu, mag vrij gebruikt en verhandeld worden. Onze tip aan u: wees bewust van uw rijdende databron en laat u goed informeren over de data die de auto kan verzamelen en geef weloverwogen toestemming (of niet) voor het delen van de data! En verzoek uw dealer een kopie van de privacyverklaring te verstrekken.

Mark Slotemaker
Over de auteur: Mark Slotemaker

Mijn naam is Mark Slotemaker en ik ben commercieel manager bij Pure Lease. Middels dit blog houd ik u op de hoogte omtrent het laatste nieuws in lease- en autoland!